Transfer... Hvad er det?

Aarkrog - Fra teori til praksis, bilag

Transfer eller transformere er et begreb hvor vi overfører en viden eller anvender en viden i en anden forbindelse.
Man lader den nye viden møde den velkendte viden. Man forsøger at udvide sine skemaer. Altså assimilation læring.

Der kan ske 2 ting i transfer - enten lærer man noget ellers lærer man ikke noget. Man er i hvert fald ikke bevist om det.
Den nye viden afvises, da "vi" ikke har brug for ny vide. Den passer ikke ind i den allerede eksisterende viden. Eller man akkommoderer, altså bygger videre på sin viden, med den nye tillærte viden. Vi justerer den eksisterende viden eller færdighed.

Transfer og forståelse;
Forståelse i mange situationer er betingelsen for transfer - At kunne bruge den viden man har tillært sig. Hvis man ikke har forstået den læring, kan transfer ikke finde sted.

Ingen transfer uden forståelse, forstået på den måde at hvis den lærende ikke forstår det lærte og grundprincipperne, kan han heller ikke forklare det til andre og derfor kan transfer ikke opstå.

Transfer og kompetence;
Kompetence har fokus på personens evne til at handle på den rigtige måde i situationen. Transfer har fokus på at den lærende kan bruge den tillærte viden til at handle rigtigt i en situation.

Formaldannelse drejer sig om at udvikle personens kognitive evner - at tænke og erkende.
Ingen fokus på formaldannelsen i erhvervsuddannelserne .

Formaldannelsen handler mere om at udvikle mere generelle færdigheder, såsom at udvikle systematisere, planlægge eller udvikling af færdigheder.

Thordike og Wootworth mener at transfer kun kan foregå når man er udsat for identiske påvirkninger, som man er blevet udsat for i lignede situationer.




Kommentarer

Populære opslag