Selvstudiedag d. 4.1.19

Intro
Video til "Introduktion til videnskabsterori" - Teg og fortæl lidt om videnskabsteori...

Tegn og lær lidt om videnskabsteori

Videoen sætter fokus på 4 centrale begreber, som danner grundlag for videnskabsteori.
De 4 begreber er...

Ontologien, som handler om hvordan verden ser ud fra et videnskabeligt synspunkt og hvordan det er konstrueret.

Epistemologi, hænger sammen med ontologien og hvordan ontologien erkendes. Hvad er viden egentlig?

Aksiologien, handler om hvilke normer og værdier man gerne vil undersøge.

Metodologien, hvordan får man undersøgt genstanden eller emnet.

Derudover handler det om, i videnskabsteori at skabe en rød tråd igennem de 4 begreber.
Hvordan belyser man bedst et genstandsfelt?
Hvad ser man på i sit studie og hvad ønsker man at fravælge.

Hvis jeg var i tvivl før... Så er jeg det virkelig stadig!
-------

3 videoer kigget igennem - jeg har brug for en ordbog!
-------

Bog: Videnskabsteori for de pædagogiske professionsuddannelser.
Kap 6 - kritisk teori.

Kritisk teori, skal ikke tolkes negativ, blot hvordan man ser tingene og ønsker at ændre et samfund med frigørelse som mål.

Kritisk teori = Forskellige videnskaber og forskellige tværvidenskabelige positioner.
Kritisk teori = Afdække samfundets objektive strukturer.

4 filosoffer;
Marx, Hegel, Weber og Freud.

Marx mener at kapitalisme bidrog til et klasseopdelt samfund. Antagelser baseret på samfundets analyser. Dog med positive elementer i kapitalismen, i form af at skabe teknologisk udvikling og viden.
Snakker en masse om Frankfurterskolen...

Hegel mener at kritisk teori kommer fra sin dialektiske metoder, som omfatter diskussion bland andre med forskellige holdninger = en udviklingsproces i samfundet.

Weber kigger på det der ligger bag kapitalismen og har udviklet en teori som er basseret på stigende rationalisering i samfundet. Forstået på den måde at udvikling af bureaukratiet. Hvor der er en hierarkisk organisation, hvordan beslutninger træffes. Ifølge Weber kræver det at finde ud af hvorfor folk handler som de gør, ved at finde ud af hvor folk er i den konkrete kontekst.
Weber mener ikke at man kan basere et samfund ud fra værdifri viden, der kun er baserer på menneskers antagelser og vidensparadigmer, altså en pragmatisk kritisk realists.

Statskapitalisme...???!!! Et "offer" af mennesket og samfundets resultat af den kapitalistiske produktionsmåde. Mennesker ses på samme måde og ikke som individer.

Freud baserer sin viden på det beviste og ubeviste. Hvordan handler mennesker og hvorfor handler de som de gør? Med udgangspunkt i det ubeviste, mener Freud at samfundet et struktureret ud fra en sociologisk udgave af det psykiske ubeviste. Alle mennesker udvikler forskellige egenskaber ud fra hvilke mennesker vi omgås med.

Frankfurterskolen er ikke en skole... Men en betegnelse for en gruppe forskere 😂
De ser samfundsforskningen som et forum, hvor man anvender empiriske problemstillinger, altså erfaringsmæssige problemstillinger.
Max Horkheimer arbejder med kritik af det borgerlige videnskab.

Bla bla bla...

Kritisk teori sætter spørgsmålstegn ved det eksisterende! Handler også om modernitet, rationalitet, menneskets erfaringsdannelse og anerkendelse.
-------

Bog: Videnskabsteori for de pædagogiske professionsuddannelser.
Kap 9 - Socialkonstruktivisme.

Hvem er socialkonstruktivister??? Personer med socialkonstruktivistisk baggrund er generelt kritisk overfor den samlede forståelse. De ønsker at skabe nye former for forståelse. Socialkonstruktivister tager udgangspunkt i sociale begreber - kultur, køn, interesser og identitet. Hvordan ændrer vi os i forbindelse med andre mennesker. Poststrukturalisme sætter spørgsmålstegn ved kulturen i mennesker. 
Socialkonstruktivister = Mennesker der ser verden konstrueret af mennesker. 
Virkeligheden er formet og fortolket af mennesker og derfor kalder man det for en konstrueret verden. Socialkonstruktivister er dermed folk der interesserer sig for hvordan og hvorfor mennesker, erfarer, forstår og beskriver vores virkelighed. Socialkonstruktivister har de kritiske briller på. 
Social interaktion = Mennesker der skaber forhold til hinanden. Vi gør ting sammen. Det kan også kaldes videnssociologi. Altså hvordan tænkning, viden, idéer, og forestillinger bliver til.

Min hjerne kan snart ikke mere...
-------

Downloaded materiale - Liv Egholm, Videnskabsteori - Perspektiver på organisationer og samfund
Kap. 9 - Pragmatisme

Pragmatisme belyser hvordan konkrete individer handler i konkrete situationer.
Det handler om at mennesket er i handling og hvilke erfaringer man opnår.
Pragmatisme kan ikke, som udgangspunkt karakteriseres som realistisk eller konstruktivistisk. Man er "låst" af den konkrete situation. Pragmatisme anser sprog og bevidsthed for at være uadskillelige.
Utilitarisme tager udgangspunkt i at sikre størst mulige gode til sig selv og andre.

Charles Sanders Peirce - The godfather of Pragmatisme. Han udviklede pragtisme og tegnlære (semiotikken) Tegnlære tager udgangspunkt i alle former for tegnsystemer, ikke kun sprogtegn, ind i en samlede forståelse, med henblik på at komme med noget konkret (substantielt).
Ny viden skabes, når vores allerede eksisterende viden ikke er tilstrækkelig mere. Der bliver vi nødt til at skabe nye rammer og dermed udvide vores viden. Vi skal have evnen til at acceptere anomalier og vi skal turde udforske vores gældende tro. Altså en undtagelse fra normen. Peirce kalder det for fallibilster.

Abduktion er en central rolle i pragmatismen. Det handler om at kunne observere og anvende alle tegn i situationens kontekst. Med udarbejdelse af hypoteser. Abduktion er det ukendte objekt, som ikke kan bevises. Det skal ikke belyses om noget er sandt elle ej, men det at være kreativ og sige noget om verden. Hypoteser skabes.
Deduktion = bevægelsen fra teori til resultat. Altså et stadie der kommer lige før teorien bliver dannet.
Induktion = Stadiet fra resultat til teori. At opstille en sandsynlig teori = plausible formodninger.

Klokken er 14.58 fredag d. 4.1.19 og jeg gider ikke mere... Sorry.

-------











Kommentarer

Populære opslag